avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract barter
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract barter

Buna ziua,

Am incheiat un contract barter. Firma respectiva solicita acum sa facem reciproc facturi pentru suma contractului. Este corect asa? Unde pot citi ceva despre acest tip de contracte, legislatie la zi, va rog?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 10:20, 7 August 2009
Presupunand ca este vorba de un contract/operatiuni barter de comert extern, iata o prezentare a particularitatilor:
Barterul - este o compensatie particulara, care se realizeaza intre firme din 2 tari, fiecare partener aparand atat in calitate de exportator, cat si de importator, valorile celor 2 partizi de marfuri sunt egale, compensandu-se reciproc. particularitatile tranzactiilor de barter: schimbul de marfuri se realizeaza pe baza unui singur contract, care contine prevederi referitoare la ambele fluxuri de marfuri; marfurile care fac obiectul schimbului nu se factureaza in devize convertibile si deci nu are loc un transfer valutar; schimbul de marfuri are loc simultan sau la intervale foarte scurte de timp. o varianta a barterului este compensarea (compensation). Presupune ca firma exportatoare sa livreze produsele sale intr-o tara straina si accepta sa fie platita in natura intr-o perioada ulterioara. Operatiunea se bazeaza tot pe un singur contract incheiat intre cele 2 firme, care include clauza de compensatie, prin care se prevede ca marfurile importate in tara B sunt compensate printr-un export de valoare egala in tara A. Desi marfurile sunt evaluate si facturate in valuta, nu are loc un transfer valutar efectiv, ci numai un schimb de documente. Poate apare un risc important pentru partenerul care face primul livrarea. Partenerul care livreaza primul marfa, pentru a se pune la adapost de riscul nelivrarii contrapartizii: poate solicita o scrisoare de garantie bancara poate recurge la expedierea marfii pe adresa unui tert, care o elibereaza numai dupa ce partenerul face dovada livrarii propriei partizi. Se pot realiza compensatii prin divizarea partizilor de marfa in loturi care se livreaza esalonat intr-o perioada determinata de timp, diminuandu-se riscul nelivrarii marfurilor in contrapartida.

ORDIN nr. 480 din 12 august 2005 privind aprobarea Procedurilor şi modalităţilor de decontare a contravalorii soldurilor din conturile de cliring, barter şi cooperare economică internaţională

O.G. nr. 59/1994 privind reglementarea operaţiunilor de import-export care se derulează prin cliring, barter şi cooperare economică internaţională în baza acordurilor comerciale şi de plăţi guvernamentale, republicată


Ultima modificare: Vineri, 7 August 2009
godspeed, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contractul de barter C_CRISTINA C_CRISTINA Se poate face contract de barter pentru a realiza o compensare intre o prestare de serviciu si o livrare de marfa? Sau contractul de barter poate avea ca ... (vezi toată discuția)
Contractul de schimb suciu_diana suciu_diana Buna ziua, daca 2 societati comerciale isi presteaza reciproc servicii (nu se plateste un pret), contractul poate fi catalogat ca fiind de schimb, luand in ... (vezi toată discuția)
Este livrare intracomunitare de marfuri? faniioan faniioan Intrebarea nr. 1 O societate din Romania importa marfuri din China. Marfurile importate sunt transportate direct in Olanda. Importul in face o firma din ... (vezi toată discuția)